Water voor hydrocultuur ontsmetten

Datum

hydrocultuurWater voor hydrocultuur ontsmetten

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is een methode om groenten, planten en bloemen te kweken in water waaraan bepaalde mineralen werden toegevoegd. Onderzoekers ontdekten in de 19e Eeuw dat planten essentiële mineralen zoals ijzer opnemen uit water. In een natuurlijke omgeving zorgt grond hiervoor, maar de grond zelf is niet essentieel om te plant te laten groeien. Wanneer de minerale voedingsstoffen in water opgelost worden, dan zullen de wortels van de plant deze opnemen. Als de minerale voedingsstoffen op een artificiële manier rechtstreeks aan het water worden toegevoegd dan is grond eigenlijk niet meer nodig om de plant te laten groeien. Met hydrocultuur kun je bijna elke inheemse plant of groente laten groeien.

Welk water gebruik je voor hydrocultuur?

Het spreekt voor zich dat het water dat gebruikt wordt voor hydrocultuur zuiver, geurloos en smaakloos moet zijn. Gewoon leidingwater kan bijvoorbeeld chemische bestanddelen bevatten die gebruikt werden om het te zuiveren of om het te ontsmetten. Ook kunnen er teveel natuurlijke mineralen in het leidingwater zitten. Water dat ontsmet werd, of waar teveel kalk in zit, is niet meer PH neutraal. En de juiste PH waarde van het water is net essentieel voor planten.

Het revolutionaire Aguapure Industry systeem van Aguabel zorgt ervoor dat hydrocultuur installaties voorzien worden van zuiver en veilig water, mét de juiste PH waarde.

 

Wat zijn de parameters voor de waterkwaliteit voor hydrocultuur?

Dat water dat gebruikt wordt in de installaties voor de hydrocultuur van planten, fruit, groenten en bloemen extreem zuiver moet zijn is een feit. Er zijn echter tal van bestanddelen die de zuiverheid van het water kunnen aantasten.

chloorChloor

Wanneer chloor oplost in water kan het de gekweekte planten ernstig beschadigen. Vooral bladgroenten zoals sla, aardbeien en andere zijn hier erg gevoelig voor. Het Aguapure systeem ontsmet het water met veilig geraffineerd zout. Er komt geen chloor vrij bij de ontsmetting van het water.

Bacteriën en pathogenen

Water dat rechtstreeks uit waterputten, beken of rivieren komt bevat vaak schadelijke micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Dit soort water moet dus ontsmet worden vooraleer het gebruikt kan worden in hydrocultuur installaties. De meest gekende van deze schadelijke pathogenen is Pythium of wortelrot. Pythium is een plantenziekte die jonge wortels aanvalt. Via kleine wondjes in planten kan wortelrot in de plant dringen, waarna zich dikwandige rustsporen vormen. Deze rustsporen kunnen bij de ideale omstandigheden kiemen en uiteindelijk zwermsporen vormen die zich verspreiden via water en grond. In een vochtige omgeving verspreidt de ziekte zich snel. Pythium is iets wat je koste wat kost wil vermijden bij hydrocultuur. Een perfecte ontsmetting en desinfectie van het water is dus cruciaal.

Mineralen

Water is de ideale solvent van verschillende soorten substanties, waaronder mineralen. Sommige mineralen zijn goed, maar andere, zoals sodium bijvoorbeeld, zijn eerder schadelijk. Planten hebben helemaal geen sodium nodig, en wanneer dit bestanddeel in het water zit kan het zelfs al in kleine hoeveelheden heel wat schade berokkenen aan de planten. Ook om deze reden is perfect gezuiverd water enorm belangrijk voor het kweken van planten en groenten in waterculturen.

Ijzer en ijzerbacterie

Ijzer, onder de vorm van ijzerhydroxide, zit vaak in grondwater. Ijzerhydroxide is niet meteen schadelijk voor de plant, maar het kan wel veel schade berokkenen aan de installaties en aan het irrigatiesysteem. Deze opeenstapeling van ijzer in leidingen en installaties vormt bovendien de ideale voedingsbodem voor de ijzerbacterie. Een bacterie die alle belangrijke voedingsstoffen voor planten opslorpt.

Hardheid van het water

Hard water vormt aanslag en blokkades in irrigatiesystemen, in verwarmingselementen en in waterpompen. Het water dat gebruikt wordt in hydroculturen moet dus de ideale hardheid hebben.

Residuen van onkruidverdelgers in water

Restanten van onkruidverdelgers zitten in leiding- en putwater. Deze kunnen enorme schade toebrengen aan de hiervoor gevoelige planten zoals tomaten. Ook om deze reden is een correcte zuivering van het water van belang.

Bovenstaande parameters moeten steeds nauwlettend gemonitord worden. Door te kiezen voor het Aguapure systeem van Aguabel zorg je ervoor dat het water dat gebruikt kan worden in hydrocultuur veilig, zuiver, kristalhelder en geurloos is. Het volledig geautomatiseerde systeem is bovendien onderhoudsvriendelijk.

Perfect zuiver water met Aguapure Industry

Bij Aguabel zijn we expert in professionele systemen voor de desinfectie of ontsmetting van water voor de agrarische sector en hydrocultuur kwekerijen. Het Aguapure proces is gebaseerd op een geavanceerde cel-membraan technologie en staat garant voor een perfecte en efficiënte ontsmetting. Het resultaat is zeer hygiënisch, geurloos en zuiver water voor diverse toepassingen in de industrie.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over ons revolutionaire ontsmettingssysteem!

Meer
Artikels